Saturday, February 28, 2009

Sugar Daddy Double

Det blev en mycket lyckad kväll igår. Vi började som sagt redan på förmiddagen med en tur till Humlegården. Blev förvånad av hur långt ut det låg. Trodde det låg närmare stan. Men det var kul att gå runt och titta på alla prylar man kunde inhandla. Farsan köpte ett kit med fat, gaspatron och en massa slangar som han ska ha till pumpen hemma. Sen bar det av in mot stan för lunch of bastu. Gubbarna hade lånat en lägenhet som låg i närheten av Handelshögskolan. Rikigt fin med både bastu och pool på innergården. Efter bastun provade vi en Maredsous 8 som bytit etikett sedan senast jag drack den.


Smakade bra även denna gång även om jag inte hade något minne av att den var så rökig. Farsan hade också fyndat en Mikkeller Fra & Till som vi avsmakade innan det blev färd mot Monks. När jag satte mig i taxin så fick jag ett sms från en vän: "Tjena, det är Anders. Sitter på Monks och provar öl, är du i närheten?". Så när vi kom dit så beställde vi fram lite extra stolar och började prova vår egna brygd: Sugar Daddy Double. Den var svagt kryddad och len i smaken. Kändes väldigt låg i alkoholhalten jämfört med liknande öl. Jag och brorsan kom fram till att den nog var rätt nära Leffe Dark. Tyvärr beställde vi aldrig in för att jämföra.

Efter ett par glas började vi prova lite annan öl och det blev en del godbitar. Bl.a. en tall (trädet) ale. Alba - Scots Pine Ale Smakade sött av tall och päron. Väldigt intressant öl.



Morfar hade fått upp ögonen för ett argentiskt mikrobryggeri som hette Antares så jag sprang och hämtade en Barley Wine åt han. Morfar sa att den var god men att han föredrog dubbeln som vi varit med och bryggt. Den hade smak av honung och humle, smakade inte riktigt som en normal Barley wine. Den var väldigt söt med och påminnde mer om en mjöd.



Nästa runda tänkte jag ta ett säkrare kort så jag tog in en Riegele Veteöl till morfar och en Struise Pannepot 2006 till mig själv. Veteölen var ok, men knappast den bästa jag provat, samtidigt som Pannepot'en var riktigt fin. Smaken verkligen exploderade i munnen och attackerade hela tungan. Den var söt och kryddig, med lång eftersmak. Smaker som jag upplevde var: mörk chocklad, rök, tobak/cigarr, bränd karamell, torkad frukt, muskot och lakrits. I mina kommentarer har jag bl.a. skrivit: "Härlig!!". Måste prova mer av Struise nästa gång.




Nu började det bli dags för hemgång och vi hade till slut lyckats betala för maten. Då tog farsan och Mårten in en varsin flaska De Molen. Först en Hel & Verdoemenis (Hell and Damnation) och sen en Steen & Been (Stone and Bone). Båda var riktiga smakbomber men inte lika välbalanserade som Pannepot'en. Den första var klart bäst i mina ögon samtidigt som den sista var lite för mycket för min smak. Kändes lite som när jag drack en Thomas Hardy Ale som inte lagrats klart. Lite grann som att dricka saftkoncentrat. Men nu är ja petig, det var ändå två riktigt bra öl. Mårten hade tagit in den sistnämnda och jag skrev ner ett citat: "Den smakar ladugård. Utsökt!". Tyvärr börjar min kamera bli gammal och tar i tid och otid oklara bilder. Men här är en bild på den första:

Då kanske man ska ta och betygsätta dom här på ratebeer också...

Friday, February 27, 2009

Rensar ölförrådet

Jag får snart besök av ett gäng ölsugna gubbar så jag har gjort lite förberedelser på morgonen. Eftersom jag bor i Stockholm och farsan i Örebro (Frövi) så får jag köpa alla mitt-i-veckan-släpp. Problemet är att nästan alla våra provningar sker i Frövi och jag tar tåget hem ibland vilket är lite bökigt med en stor mängd öl. Så jag tänkte passa på och lämpa av ett gäng öl på farsan idag så provar vi dom framöver.
Jag kommer inte gå in ingående på dom nu. Men här är ett gäng jänkare:


1. Goose Island - Bourbon County Stout

2. North Coast Brewing Company - La Merle (Saison)

3. Sierra Nevada - Harvest, Wet Hop Ale

4. Left Hand Brewing Co. - Smoke Jumper

5. Left Hand Brewing Co. - Rye Bock Lager

6. Left Hand Brewing Co. - Double IPA Ale

7. XS Rogue - Imperial Younger's Special Bitter

8. Flying Dog - Dog Scwarz, Smoked Double Lager

Sen hade jag en blandad kompott med några öl från olika länder.



1. Grebbestads Bryggeri - Lunator 08 (Sverige)

2. Sigtuna Brygghus - Unicum veritum (Sverige)

3. Slottskällans - Kloster 2007 (Sverige)

4. Slottskällans - Strong Ale 2007 (Sverige)

5. Nögne Ö - Klin Kokos (Norge)

6. Nögne Ö - Dobbel IPA (Norge)

7. Herslev Bryghus - Gorm's Brygg (Danmark)

8. Daleside - Monkey Wrench (England)

9. Castle Brewery Eggenberg - Samichlaus Helles (Österrike)

10. Birrificio del Ducato - Ale For Obsessed (Italien)

Wednesday, February 25, 2009

Kul det här....

Måste säga att det var roligare att hålla på med det här bloggandet än jag först trodde. Eftersom det varit vardag ett tag så har det inte blivit så mycket ölprovande. Men på fredag har jag intressanta planer. Då kommer farsan, morfar och några andra gubbar upp till Stockholm. På schemat står bland annat besök på Humlegården, bastu, samt en sväng till Monks Café.

På Monks ska vi "prova" den öl vi bryggde på en kurs på farsdag förra året. Jag, farsan, brorsan och Erkki marscherade dit för att brygga en mörk stark belgisk ale. Som bryggledare hade vi den oerhört duktige bryggaren Jessica Heidrich, som vunnit flera guld i SM i hembryggning. Efter kursen så delar deltagarna på ölen och får därför 9 liter var, allt för ca 1000 spänn vilket känns väldigt överkomligt. Det är ju i princip priset för ölen. Fast så här i efterhand så hade det nog varit intressantare att gå på en av hembryggarföreningens kurser eftersom det mer efterliknar det vi själva kommer göra i framtiden. Det lär ju inte bli tal om att köpa in Österrikiska bryggverk alla möjliga pumpar och egen maltkross.

Jag gillar vart Monks är på väg med sin pub. Dom har så vitt jag vet det enda bryggeriet i Stockholm och anställt Charles Cassino som bryggmästare. Även han kommer från hembryggarvärlden och har minst en guldmedalj från SM i kistan. Dom tar även in kändis-bryggare som Struise och De Molen för att göra gästbrygder. Dom lider fortfarande av lite "barnsjukdomar" med viss personal som inte är så intresserad eller kunnig om öl. Men varje nytt besök blir bättre och det är alltid kul att se vad dom kokat ihop denna gång. Förhoppningsvis smittar idéen av sig så att fler pubar börjar brygga egen öl.

Nå åter till fredagens planer. Jag har redan provat min tunna och om jag minns rätt så påminde den om Leffe Dark. Nu är det dags att prova farsans tunna och det ska bli intressant att se om jag minns rätt. Var nog inte helt i stånd att göra en bra bedömning förra gången eftersom det blev en och annan öl innan ;)

Får återkomma med en rapport när vi provat tunna 2 av Sugar Daddy Double.

Sunday, February 22, 2009

10:an slank ned också

Go' morgon,

Jag provade ju Trappistes Rochefort 10 igår också. Den hade i princip samma smaker som 8:an men saken var mycket lenare och kändes mer genomarbetad. Den var lite lurig då man inte alls känner av dom 11,3%. Jag tror att den här skulle passa riktigt bra till en bit mörk choklad eller tryffel. Måste komma ihåg att köpa en låda nästa gång jag är på affären.

Sammanfattningsvis så kan jag säga att båda dessa öl var riktigt bra, definitivt några av dom bästa trappisterna på marknaden. 10:an rankas ju som nr 8 i världen på ratebeer. Kan ju bara instämma att den förtjänar den placeringen. Det lär nog bli ett par flaskor till av denna med tiden.

Saturday, February 21, 2009

Dags att göra något

En nära vän avbröt mig en gång när jag var mitt uppe i ett långt ölsvammel. ”Du skulle starta en blogg och skriva om öl.” Antagligen ville han bara få tyst på mig, vilket han lyckades med, haha!. Det var inte en dålig idé alls. Jag har ju gått rätt länge och tänkt att jag skulle göra något av mitt intresse för öl. Så jag började genast fundera på hur det kunde se ut och vad jag kunde skriva. Sen dess har det gått en tid, min vän har gift sig och jag har blivit varslad från jobbet. Så med min nyvunna fritid tänkte jag att det var dags att ta tag i det här med bloggandet. Så varde ”Ölsvammel” född! ;)

Men jag kan ju inte svamla om jag inte svamlar om öl, eller hur? Så jag var på systembolaget i veckan och inhandlade ett gäng trappist öl som jag tänkte prova när det finns tid. Jag började idag med Trappistes Rochefort 8. Eftersom jag sparkat liv i mitt döda ratebeer konto i samband med starten av denna blogg så kan jag ju posta min första rating:



"Aroma: 9
Apperance: 4
Flavor: 4
Palate: 4
Overall Impression: 17

Comment: My first rating at ratebeer. The overall experience from this beer was a suprise. Allot better then I first remembered. The colour is a dark brown colour which I cant see through. Lots of delicious foam that has an excellent malty smell. The first taste was very deep and lots of different spices. Chocolate and cognac first comes to mind. The aroma is deep and round and feels great on the tongue picking up different tastes. However after a couple of moutfulls I realise there is something missing to bring out that perfect score. All in all though a briliant beer! I got the 10 in the fridge, I really hope its as good as this one."


Nu kanske betyget blev lite höggt med tanke på att det var min första. Men det lär ju bli fler och jag har en känsla av att jag kommer gå tillbaka och sätta fler betyg med tiden. Nu börjar glaset se tomt ut.... kanske dags att prova den där 10:an....